Od prawie czterech wieków w Tyskich Browarach Książęcych warzy się jasne piwa, których smak jest doceniany na całym świecie. Z pisemnych wzmianek wynika, że już w 1629 r. folwark baronów pszczyńskich miał "prawa piwowarskie, można tu co tydzień piwo warzyć".
Powstałe w 2004 r. Tyskie Muzeum Piwowarstwa mieści się w zabytkowej kaplicy ewangelickiej należącej do browaru. To jedyna tego typu placówka w Polsce, gdzie wstęp mają wyłącznie osoby pełnoletnie. Ekspozycja obejmuje ponad 300 XIX-wiecznych butelek, narzędzi bednarskich, fotografii, dokumentów, kufli, etykiet, kapsli i dębowych beczek, w których dawniej dojrzewało piwo. Wszystkie te "starocia" pochodzą z czasów, gdy browary uchodziły za jedne z największych i najnowocześniejszych w Europie.
Oprócz zabytkowych przedmiotów ekspozycja została wyposażona w nowoczesne, interaktywne multimedia. Ruchoma postać z obrazu w złotej ramie zachwala browar tyski i zaprasza do zwiedzania - w rzeczywistości jest to tylko hologram wyświetlany na plazmowym ekranie. Inną atrakcją są odbywające się w sali kinowej projekcje 20-minutowego, trójwymiarowego filmu o dziejach ziemi pszczyńskiej i Tyskich Browarach Książęcych, ekrany dotykowe prezentują historię procesu produkcji złotego napoju, a z e-mailowej skrzynki w kształcie beczki można wysłać pocztówkę z własnym zdjęciem (działa cyfrowa kamera).
Muzeum znajduje się na terenie Browarów Książęcych. To doskonała okazja, by poznać proces warzenia tego alkoholu i związane z nim technologie. Jest na co popatrzeć, gdyż wycieczki po browarze są organizowane podczas jego pracy. Największe wrażenie robią gigantyczne tanki fermentacyjne i nowoczesna linia rozlewnicza, którą co godzinę opuszcza 60 tys. butelek! W ciągu roku rozlewa się tu 5 mln hektolitrów piwa, nie tylko tyskiego - w 1999 r. Browary Tyskie i Lech Browary Wielkopolskie połączyły się, dzięki czemu powstała Kompania Piwowarska S.A.
Przewodnik oprowadza również po starej części browarów, m.in. warzelni z miedzianymi kopułami i majolikowymi płytkami oraz po piwnicach leżakowych. Z myślą o gościach pełnoletnich przygotowano trzy warianty zwiedzania. Jest bezpłatne i odbywa się w grupach organizowanych lub łączonych. Można zobaczyć cały kompleks (browar z muzeum) lub tylko jedną, wybraną część. Ostatnim punktem każdej wycieczki jest degustacja. Goście są częstowani kuflem zimnego piwa w stylowym pubie urządzonym w podziemiach. Jego fragment widać przez tzw. ścianę trzech żywiołów, czyli przeszkloną podłogę w sali muzealnej. W sezonie letnim browar można zwiedzać także nocą. Płonące latarnie, duchy, opowieści klucznika i starego piwowara to tylko kilka z przygotowanych dla gości atrakcji.
W 2009 r. tyski browar został wybrany jednym z 7 cudów architektury Województwa Śląskiego. W plebiscycie o wyborze zwycięzcy zdecydowały głosy internautów z całego regionu.
Tyskie Muzeum Piwowarstwa
ul. Mikołowska 5, rezerwacja wycieczek: tel. 32 327 84 30, 32 327 84 37