W październiku warto odwiedzić "Kapuściany Jarmark" w Wierzawicach. Podobnie jak "Włościańskie Jadło" w Giedlarowej, jest to impreza promująca tradycyjną kuchnię regionu. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Wierzawicach poczęstują wyjątkową atrakcją - pierogami z kaszą jaglaną, a być może zdradzą sekretną recepturę ich wyrabiania - w wersji pikantnej i na słodko. Pierogi te zostały nagrodzone na targach w Poznaniu Perłą - prestiżowym wyróżnieniem, które ułatwia uzyskanie certyfikatu Unii Europejskiej i daje możliwość promowania produktu na rynkach UE.
Być może będziecie Państwo mieli szczęście trafić na "Kapuścianym Jarmarku" na inne typowe dla tych okolic potrawy, takie jak wielkanocna polewka serwatkowa - zupa z serwatki i ugotowanych w niej talarków chrzanu z dodatkiem drobno pokrojonej wędliny i jajek. Polecamy też smakowite gomółki - kuleczki z białego sera wypiekane w piecu chlebowym, które w zależności od dodatków (pieprzu, mięty, kminku, papryki, ziół itp.) mają barwę kremową, pomarańczową lub zielonkawą. Ważne dla piwoszy: są wspaniałą zakąską do piwa!