Drewno i kamień, z których zbudowana jest karczma, wkomponowują się w piękny krajobraz Pogórza Dynowskiego. Stylowe, wykończone drewnem wnętrza nawiązują do historii kolejnictwa. Drewniane ściany zdobią stare mapy kolejowe Galicji i Bukowiny, oryginalne litografie, zdjęcia i kartki pocztowe. Na szczególną uwagę zasługują ozdoby z kutego metalu oraz olbrzymi piec-kominek w sali głównej.
Zjeść tu można tradycyjne dania kuchni polskiej: proziaki z masłem czosnkowym, kapuśniak, chleb wiejski ze smalcem, żurek dynowski (kiełbasa, boczek, pieczarki, jajka), kartoflanka, barszcz czerwony z jaśkiem, barszcz czerwony wiejski z jajkiem, pięć rodzajów pierogów, w tym kresowe z kaszą gryczaną i grzybami, kaszanka z grilla, golonka bez kości, flaczki domowe.
Na przebiegającym tuż obok torze zatrzymuje się wąskotorowy ekspres „Pogórzanin”, którego pasażerów karczma zaprasza na przerwę w podróży. Można także wynająć drezynę, aby samemu pojeździć – w kierunku na Dynów - po wąskim torze. (tekst: Krzysztof Zieliński)
Bachórz Karczma Pod Semaforem 36-068 Dynów, Bachórz 16 A, czynna codziennie 5.00–1.00, +48 16 675 57 70, +48 607 642 611