Większość z tego, co powszechnie identyfikujemy z polskością, ma swój początek na wsi: w szlacheckim dworze i w chłopskiej chałupie. Nic więc dziwnego, że wśród kilku polskich muzeów, którym z uwagi na wyjątkowe dla naszej kultury znaczenie nadano rangę narodowych, jest również Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w podpoznańskiej Szreniawie.
Dla kogoś, kto wieś ogląda głównie zza szyby samochodu, a przecież takich Polaków jest statystycznie rzecz biorąc coraz więcej, wizyta w tym miejscu może być odkryciem zupełnie nieznanego świata. Ekspozycje muzealne mieszczą się w pałacyku z połowy XIX w., dawnych zabudowaniach folwarcznych i w kilkunastu pawilonach rozrzuconych na terenie 10-hektarowego parku.
Wachlarz prezentowanych tematów jest niezwykle szeroki i dotyka niemal wszystkich aspektów wiejskiego bytowania, lecz w szczególności spraw gospodarczych. Są tu wystawy pokazujące ogólną historię rolnictwa na ziemiach polskich, rzemiosło wiejskie, przetwórstwo i przemysł rolno-spożywczy, bartnictwo i pszczelarstwo (także mały skansen pszczelarski), gleboznawstwo, meliorację, ochronę roślin, technikę rolniczą (bogaty zbiór maszyn z XIX w. i pierwszy polski kombajn), transport (w tym kolekcja różnych wozów, sań, bryczek), agrolotnictwo (m.in. popularny dwupłatowy "kukuruźnik"), źródła energii (kieraty, lokomobile parowe i ciągniki), zaopatrzenie w wodę, piwowarstwo, ogrodnictwo, hodowlę zwierząt, paszoznawstwo, weterynarię oraz historię społeczną wsi. Oprócz zwierząt wypchanych każdy mieszczuch może tutaj zobaczyć żywe zwierzęta z hodowanych na terenie muzeum tzw. ras zachowawczych, takich jak koniki polskie, owce wrzosówki, kozy alpejskie, woły rasy simentalskiej, a także stare odmiany kur i królików.
W ofercie muzeum są różnego rodzaju pokazy, podczas których można podpatrzeć dawne techniki produkcji i zobaczyć lokomobilę czy wóz strażacki w działaniu. Prawie przez cały rok w Szreniawie organizowane są imprezy plenerowe o charakterze folklorystycznym, warsztaty, wystawy czasowe itp. Muzeum ma również kilka filii tematycznych w miejscowościach rozrzuconych wokół Poznania: w Swarzędzu (pszczelarstwo), Uzarzewie (łowiectwo), Jaraczu (młynarstwo), Nowym Tomyślu (wikliniarstwo i chmielarstwo) oraz najmłodszą, w Sielinku - jedyne w Polsce i jedno z trzech w Europie Muzeum Gospodarki Mięsnej, czyli po dawnemu rzeźnictwa!
Atrakcje muzealne w Szreniawie od kwietnia do końca października można zwiedzać codziennie w godz. 9.00-17.00 (w weekend do 19.00). Poza sezonem jest otwarte codziennie w godz. 9.00-15.00 (od 1 grudnia do połowy lutego otwierane wyłącznie dla zgłoszonych wcześniej grup). Przez cały rok nieczynne w poniedziałki.